Boek 'Buiten Boord' ten voordele van blinde en slechtziende personen

Auteur Evy Cnockaert overhandigt een exemplaar van haar boek 'Buiten Boord' aan de Brailleliga.

Het boek 'Buiten boord' geeft Evelyn Cnockaert (auteursnaam: Evy Cnockaert) in eigen beheer uit en is ook haar eindwerk voor een schrijfopleiding die ze heeft gevolgd. 

Het boek vertelt het verhaal van Tessa, die een van de zangeressen wordt bij een coverband. "Ze voelt zich al gauw aangetrokken tot de charismatische en flamboyante frontzanger, Lenny. Dan begint er een spel van aantrekken en afstoten", vertelt Evelyn. "In dit verhaal staat, naast een voortdurende zoektocht naar liefde, ook de problematiek van ‘borderline’ centraal. Lenny heeft namelijk borderline. Ik probeerde het geheel luchtig te maken door liedjesteksten toe te voegen die aansluiten bij de gevoelswereld van de personages."

Al van kinds af was ze creatief bezig. Zo hield ze van zingen, dansen en schreef ze tekstjes en gedichten. Evelyn luisterde ook graag naar langspeelplaten. Na haar studies sociale agogiek ging ze eerst aan de slag als maatschappelijk assistente bij de overheid en om daarna als selectiedeskundige te werken. 

"Na een hersenschudding in 2014 met vermoeidheid en een depressie als gevolg moest ik herbronnen", legt ze uit. "Een psychologe vroeg me terug op zoek te gaan naar wat me als kind gelukkig maakte, naar wat ik echt graag deed. Zo kreeg mijn creatieve persoonlijkheid terug de bovenhand. Door oogproblemen in 2015 heb ik een carrièreswitch moeten maken. Ik werk nu als administratief bediende en vond intussen een perfect evenwicht tussen mijn artistieke en professionele bezigheden."

Ontstaan van het verhaal.

Op een avond begon Evelyn het verhaal te schrijven. "Haast op automatische piloot opende ik een leeg document en begon te tikken. Al gauw vulde het scherm zich met woorden, zinnen, paragrafen en hoofdstukken", licht ze toe. "Tot er zich een verhaallijn in mijn hoofd ontvouwde waarvan ik wist: dit moet ik ooit eens aan iemand vertellen. De dagen daarna kon ik niet snel genoeg thuis zijn om mijn ideeën verder uit te werken. In het weekend nam ik zelfs mijn laptop, klavier en beeldscherm mee naar onze kleine caravan aan zee."

Een verkoopster van de Standaard Boekhandel bezorgde haar de gegevens van een schrijfdocent. Hierdoor schreef Evelyn zich in 2015 in voor de driejarige opleiding 'Literaire creatie' aan de Stedelijke Academie van Muziek, Woord en Dans van Deinze. In juni studeert ze af en zal ze haar roman verdedigen voor een jury.

Auteur Evy Cnockaert overhandigt een exemplaar van het boek 'Buiten Boord' aan de Brailleliga.

Inspiratiebronnen.

"De aanleiding voor het verhaal is dat ik zelf zangeres wilde worden, maar dat is door verschillende redenen nooit gelukt. Het verlangen bleef ergens knagen. Tot zover is het autobiografisch, de rest is fictie", aldus Evelyn. "Verschillende dingen uit het dagelijks leven waren voor mij ook een inspiratiebron." Auteurs die haar inspireren zijn onder meer Benoîte Groult, Mensje van Keulen, Esther Verhoef en Dirk De Wachter.

Bij elk verkocht boek schenkt Evelyn 1 euro aan de Brailleliga en Luisterpuntbibliotheek. Ze legt uit: "Van bij mijn geboorte kamp ik met congenitale glaucoom waardoor ik slechtziend ben. Maar mijn visuele handicap is allerminst een obstakel om naast mijn professionele bezigheden ook aan dit project te werken. De Brailleliga staat me al jaren bij met morele steun en advies over aangepaste hulpmiddelen."

"Door een aantal delicate oogingrepen is het voor mij zeer moeilijk om gedrukte boeken te lezen. Dankzij de Luisterpuntbibliotheek kon ik via de Daisy-boeken verder genieten van literaire parels. Zo deed ik inspiratie op voor mijn eigen verhaal", gaat ze verder. "Via dit boek dank ik de medewerkers van beide organisaties voor hun inspanningen en wil ik hen vooral aanmoedigen om hun werk verder te zetten." Ze mag haar boek ook zelf inlezen bij Luisterpuntbibliotheek. "Voor de omzetting naar een boek in braille is er nog geen concreet voorstel gekomen", vult ze aan. 

Met haar boek hoopt ze ook anderen te inspireren. "Het toont aan dat het leven een zoektocht blijft naar liefde en geluk. Soms is blij zijn met het gewone voldoende om het grote ongeluk ver van je af te houden (cfr. Dirk De Wachter)", zegt ze.  "In het verhaal staat de problematiek van de persoonlijkheidsstoornis ‘borderline’ centraal. Door mijn opleiding als maatschappelijk assistent maar ook door de verhalen die ik vaak rondom mij hoorde, wil ik mensen met psychologische problemen aansporen om hen te laten helpen en niet te wachten tot de problemen escaleren". Evelyn wil aandacht geven aan de naasten van mensen met een psychologische stoornis (zoals Tessa in het verhaal) en ook initiatieven zoals Rode Neuzendag vindt ze belangrijk. Tenslotte wil ze de lezer doen nadenken over thema’s als ontrouw, drugsgebruik en euthanasie. 

Bent u nog op zoek naar een goed boek voor tijdens uw vakantie? Lees dan 'Buiten boord'! Het boek is te koop bij de Standaard Boekhandel en dankzij uw aankoop helpt u blinde en slechtziende personen. Wij wensen de auteur van harte te bedanken voor deze steun. Meer informatie vindt u via de Facebookpagina 'Buitenboordmetevy'. 

Cover van het boek 'Buiten Boord'. Een zanger is afgebeeld.

Opgelet, indien u een schermuitleesprogramma gebruikt bij het bezoeken van deze website, zullen de volgende modules niet volledig toegankelijk zijn. Zij staan toe om deze pagina te delen op Facebook, Twitter of Google+.