Wereld Braille Dag

*

Op vier januari vieren we Wereld Braille Dag. Ter gelegenheid van de verjaardag van Louis Braille, de uitvinder van het braille alfabet, zet de Brailleliga de geschiedenis van het braille in de kijker. Ontdek hoe Manneken Pis voor één dag wordt omgetoverd tot een blinde schooljongen uit de tijd van Louis Braille of verstuur je nieuwjaarswensen in braille!

Wie is Louis Braille?

Louis Braille is geboren in Frankrijk op 4 januari 1809. Wanneer hij drie jaar is wordt hij na een ongeval blind, waardoor hij school loopt aan de 'Institution Royale des Jeunes Aveugles' in Parijs. Dertien jaar later, wanneer hij vijftien jaar oud is, ontwikkelt hij een reliëfschrift voor personen met een visuele handicap. Tot op de dag van vandaag is dit schrift wereldberoemd!

Wat is braille? 

Braille is opgebouwd uit zes punten. Afhankelijk van hoe je deze puntjes combineert ontstaat er een nieuwe letter, cijfer of muzieknoot. Dit universele schrift wordt dan ook in elke taal gebruikt! Dankzij kleine markeringen in braille kunnen daarenboven talloze objecten (zoals uurwerken, gezelschapsspelen, liften, enz.) worden aangepast voor personen met een visuele handicap.

De Braillebox

Wil je meer weten over de visuele handicap en het braille? Bij de Brailleliga kan je gratis een Braillebox ontlenen. Deze is oorspronkelijk ontworpen voor leerkrachten in het lager onderwijs die het thema van blind- en slechtziendheid willen aansnijden in de klas. Maak kennis met het braillealfabet, leer braille schrijven met een Perkins brailleschrijfmachine of ontdek hoe de dag van iemand met een visuele handicap eruit ziet. 

Manneken Pis verkleed als blinde student

Ter gelegenheid van Wereld Braille Dag trekt niemand minder dan Manneken Pis op 4 januari zijn uniform van een blinde schooljongen aan! Zijn blindengeleidehond houdt hem als trouwe viervoeter een hele dag gezelschap. 

Manneken Pis verkleed als scholier uit de tijd van Louis Braille, met donkere bril, witte stok en geleidehond.

Verstuur een wens in braille

Zoek je een originele manier om je nieuwjaarswensen te delen met vrienden en familie? Surf naar bericht.braille.be en verstuur je bericht in braille! Je wensen zullen ongetwijfeld een blijvende indruk nalaten. 

Opgelet, indien u een schermuitleesprogramma gebruikt bij het bezoeken van deze website, zullen de volgende modules niet volledig toegankelijk zijn. Zij staan toe om deze pagina te delen op Facebook, Twitter of Google+.