Week van de Mobiliteit 2017

*

Van 16 tot 22 september is het Week van de Mobiliteit! Je veilig buitenshuis kunnen verplaatsen is voor blinde en slechtziende mensen erg belangrijk. Wat kan jij doen om het hen gemakkelijker te maken? Ontdek het in ons artikel. 

Een drukke weg oversteken, trappen oplopen, de bus nemen of de weg terugvinden in het station… het is niet altijd evident, en al zeker niet als je slecht ziet. Voor mensen met een visuele handicap bevat de openbare ruimte veel gevaren. Te smalle voetpaden, reclameborden die niet opgemerkt kunnen worden met een witte stok, slecht geparkeerde voertuigen, vuilniszakken die overdag op straat worden gezet, werken die niet goed zijn aangeduid, noem maar op. 

Gelukkig bestaan er oplossingen: rubberen tegels, verkeerslichten met geluidssystemen, sprekende liften, of ook gewoon hulp van voorbijgangers. Dit alles kan de mobiliteit van blinde en slechtziende mensen aanzienlijk verhogen - op voorwaarde dat deze oplossingen gemeengoed worden! 

Om die reden pleit de Brailleliga bij de politiek en technisch verantwoordelijken die instaan voor stedelijke projecten dat er beter rekening wordt gehouden met weggebruikers met een visuele handicap. Dit doet ze tijdens elk nieuw project waarbij de openbare ruimte wordt aangepast, maar ook op een pro-actieve manier, via coherente “mobiliteitsplannen” die werden opgesteld in samenspraak met verenigingen die personen met een handicap vertegenwoordigen. 

Vervolgens kan ook iedereen zijn steentje bijdragen: je kan bijvoorbeeld

  • je plaats afstaan in het openbaar vervoer
  • mensen met een visuele handicap uitleg geven over busnummers
  • de uren respecteren vanaf wanneer vuilniszakken mogen worden buitengezet
  • of de uitwerpselen van je hond steevast verwijderen!

Kortom, week van de mobiliteit of niet, de boodschap blijft simpel: als we samen op weg willen naar een betere inclusie van mensen met een handicap binnen onze maatschappij, heeft iedereen zijn steentje bij te dragen. De Brailleliga hoopt dat deze week van de mobiliteit ook het collectief bewustzijn in beweging zal zetten.

Opgelet, indien u een schermuitleesprogramma gebruikt bij het bezoeken van deze website, zullen de volgende modules niet volledig toegankelijk zijn. Zij staan toe om deze pagina te delen op Facebook, Twitter of Google+.