Meer assistentie bij NMBS

*

Nog een stapje dichter naar toegankelijk treinreizen! De NMBS wil het aantal stations waar persoonlijke begeleiding voor personen met beperkte mobiliteit tot 3 uur op voorhand kan worden gereserveerd, verdubbelen. Nu is er in veel stations nog een verplichte reservatieperiode van 24u.

Dit bevestigde Sophie Dutordoir, CEO van de NMBS, op een bijeenkomst met afgevaardigden van de NHRPH. In totaal zullen vanaf september 40 grotere stations dergelijke dienstverlening aanbieden, in vergelijking met de 18 nu.

Voorwaarde is wel dat het voor alle 40 stations om aanvragen voor rechtstreekse verbindingen (dus zonder overstap) gaat tussen diezelfde stations en dat de treinreis zelf ten vroegste om 6.30 uur begint en ten laatste om 21 uur eindigt. Voor assistentie buiten deze tijdsperiode blijft de reservatieregeling van 24 uur van kracht.

De 18 reeds gekende stations zijn: Antwerpen-Centraal, Brugge, Brussel-Centraal, Brussel-noord, Brussel-zuid, Denderleeuw, Dendermonde, Gent-Sint Pieters, Hasselt, Kortrijk, Leuven, Mechelen, Oostende, Sint-Niklaas, Charleroi-sud, Liège-guillemins, Mons, Namur.

De nieuwe stations zijn: Aarschot, Aarlen, Blankenberge, 's Gravenbrakel, Brussels Airport-Zaventem, De Panne, Genk, Gent-Dampoort, Marloie, Jemelle-rochefort, La Louvière-sud, Libramont, Lierre, Lokeren, Louvain-la-neuve, Mol, Nivelles, Ottignies, Oudenaarde, Tournai, Turnhout, Verviers-central en Zottegem.

Er is wel een extra beperkende voorwaarde bijgekomen. Behalve dat de assistentie minimaal 3 uur op voorhand wordt gereserveerd via het ContactCenter en dat de reis zonder overstap dient te gebeuren tussen 2 van de 41 bovenvermelde stations, moet de reis ten vroegste om 6u30 ’s morgens beginnen en ten laatste eindigen om 21u ’s avonds (volgens de gepubliceerde dienstregeling).

Audioweergave van de haltes op alle treinen en onze vraag om gesproken aankondiging van de uitstapzijde worden door Dutordoir als aandachtspunten meegenomen.

Meer info op www.vfg.be

Opgelet, indien u een schermuitleesprogramma gebruikt bij het bezoeken van deze website, zullen de volgende modules niet volledig toegankelijk zijn. Zij staan toe om deze pagina te delen op Facebook, Twitter of Google+.