Glaucoom: laat je onderzoeken

*

Glaucoom is een sluipende oogaandoening die, wanneer ze niet wordt opgevolgd, kan leiden tot blindheid. Van 13 tot 18 maart is het "Wereld Glaucoom Week". Een goede gelegenheid om iedereen eraan te herinneren zich regelmatig te laten onderzoeken.

Welke effecten heeft glaucoom op je zicht?

De ziekte start met een verminderd perifeer zicht en evolueert geleidelijk aan naar een verlies van het centraal zicht. Het verlies van het zicht is blijvend en onomkeerbaar en kan zonder behandeling leiden tot blindheid. In het geval van een geëvolueerde glaucoom wordt autorijden en zich in het algemeen verplaatsen moeilijk en gevaarlijk aangezien het gezichtsveld vernauwt.

Symptomen

Chronische glaucoom verloopt sluipend: gedurende lange tijd is de ziekte onopgemerkt aanwezig aangezien het pijnloos is en in een beginstadium geen duidelijk gezichtverlies met zich meebrengt. Maar in een gevorderd stadium merkt de patiënt duidelijk een vermindering van het gezichtsveld en de gezichtsscherpte op.

Een acuut glaucoom vereist een medische urgentie. Doordat de intraoculaire druk plots toeneemt, ervaart de patiënt pijnscheuten in het oog en wordt het zicht snel wazig. Dit type glaucoom kan zonder snelle interventie onomkeerbare blindheid met zich meebrengen.

Ontdek via deze simulatiefilm hoe een stadswandeling eruit ziet, gezien door de ogen van iemand met glaucoom:

Ontdek via deze simulatiefilm hoe een stadswandeling eruit ziet, gezien door de ogen van iemand met glaucoom:

Om de tekstversie van de video "Glaucoom" te raadplegen, klik hier.

Welke voorzorgsmaatregelen kan je nemen?

  • Het is aangeraden je oogarts om de twee jaar te raadplegen vanaf de leeftijd van 40 jaar, vooral wanneer glaucoom reeds eerder in de familie voorkwam.
     
  • Gebruik van tabak en koffie verhoogt kortstondig de oogdruk. Een overmatig gebruik wordt afgeraden.

Initiatieven tijdens Wereld Glaucoom Week

Opgelet, indien u een schermuitleesprogramma gebruikt bij het bezoeken van deze website, zullen de volgende modules niet volledig toegankelijk zijn. Zij staan toe om deze pagina te delen op Facebook, Twitter of Google+.