De toegankelijkheid van onze hoofdstad onder de loep

*

Hoe verplaatst iemand met een visuele handicap zich door de stad? Welke moeilijkheden en obstakels komt hij tegen op zijn weg en hoe beïnvloeden horecazaken en wegenwerken de toegankelijkheid van het stadscentrum? Samen met de Dienst begeleiding en hulp in het dagelijks leven ontdekte Els Ampe, schepen van openbare werken en mobiliteit van Brussel Stad, het antwoord op deze vragen.

Onder begeleiding van Marie-Jeanne Nachtergaele, diensthoofd hulp en begeleiding in het dagelijks leven, trok schepen Ampe geblinddoekt en met een witte stok de straten van Brussel in. Op die manier kreeg ze een beter inzicht in de moeilijkheden die mensen met een visuele handicap ervaren wanneer ze zich verplaatsen doorheen onze hoofdstad: “Ik ben de Brailleliga dankbaar om me te laten ervaren wat beter kan voor mensen die minder goed zien".

Els Ampe legt geblinddoekt een mobiliteitsparcours af in Brussel

Met de witte stok door de stad

  • Om 15u30 kreeg mevrouw Ampe een korte rondleiding en enkele mobiliteitstips binnen de gebouwen van de Brailleliga om de basistechnieken van het stoklopen onder de knie te krijgen. 
  • Om 16u trokken we samen met mevrouw Ampe richting het stadscentrum, waar een vooraf uitgestippeld parcours werd afgelegd.

Onze Dienst begeleiding en hulp in het dagelijks leven was alvast enthousiast over de rondleiding. Aldus Marie-Jeanne: “Het was een erg aangename ervaring: mevrouw Ampe gaf blijk van zeer veel empathie voor personen met een visuele handicap. Ze is oprecht begaan met de problemen, frustraties en gevaarlijke situaties die zij dagelijks ondervinden in onze hoofdstad, en gaf aan dat de ervaring erg nuttig was voor haar.”

Reactie van Els Ampe zelf: "Een mens onderschat de mentale inspanning die nodig is om blind door de stad lopen. Ik zal nooit meer met dezelfde ogen kijken naar mensen niet of nauwelijks zien. Een politicus moet zich kunnen inleven en zelf ervaren is daarvoor noodzakelijk, zelfs al is deze ervaring tijdelijk."

Els Ampe en Marie-Jeanne Nachtergaele na het parcours

Opgelet, indien u een schermuitleesprogramma gebruikt bij het bezoeken van deze website, zullen de volgende modules niet volledig toegankelijk zijn. Zij staan toe om deze pagina te delen op Facebook, Twitter of Google+.