Nieuws Archive

Drie keer meer blinde en slechtziende personen tegen 2050

Een blinde persoon kijkt naar de camera terwijl ze een witte stok vasthoudt.

In 2015 leefden wereldwijd 253 miljoen personen met een visuele handicap, onder wie 36 miljoen blinde en 217 miljoen slechtziende personen. Tegen 2050 zouden dat er drie keer zo veel zijn, als gevolg van de toename en vergrijzing van de bevolking. Dat bleek uit een onderzoek van een vijftiental internationale onderzoekers dat in september 2017 in het prestigieuze Britse wetenschappelijke tijdschrift ‘The Lancet Global Health’ verscheen.

5 jonge onderzoekers beloond met een prijs van de Stichting voor de blinden

Dit jaar zagen vijf onderzoekers zich beloond met een prijs van de Stichting voor de blinden, voor een totaalbedrag van 60.000 Euro. De winnende projecten worden geselecteerd door een internationale jury die hun wetenschappelijke waarde, originaliteit, haalbaarheid en het belang voor de oogheelkunde beoordeelt. 

Memorandum van de Brailleliga : zeven stappen naar sociale inclusie

*

Met de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 in het vooruitzicht, grijpt de Brailleliga de kans om een memorandum uit te sturen naar de Belgische partijvoorzitters en gemeenten. De tekst bestaat uit enkele aanbevelingen om elke gemeente meer gastvrij en toegankelijk te maken voor personen met een visuele handicap. De internationale dag van personen met een handicap op 3 december is voor ons het moment bij uitstek om deze aanbevelingen met u te delen.

Betaling tegemoetkomingen hulp aan bejaarden in Vlaanderen

Behandelt u regelmatig THAB-dossiers voor wie in Vlaanderen woont? Dan weet u ongetwijfeld dat de bevoegdheid hiervoor sinds januari 2017 werd overgedragen aan de Vlaamse Sociale Bescherming, waardoor de zorgkassen het eerste contactpunt worden voor vragen over uw THAB-dossiers. De FOD Sociale zekerheid is in deze dossiers enkel nog bevoegd voor de erkenning van de handicap (medisch luik).

Week van de Mobiliteit 2017

*

Nog tot 22 september is het Week van de Mobiliteit! Je veilig buitenshuis kunnen verplaatsen is voor blinde en slechtziende mensen erg belangrijk. Wat kan jij doen om het hen gemakkelijker te maken? Ontdek het in ons artikel. 

Terug naar school met aangepast materiaal

*

Een nieuw schooljaar vraagt om specifiek materiaal, nodig voor rekenen, lezen, schrijven, tekenen… Onze BrailleShop biedt je een waaier aan kleine hulpmiddelen die je het leven op school gemakkelijker maken. Ontdek ze hier! 

Series met audiodescriptie op Eén

*

Zender Eén pakt dit najaar uit met nieuwe fictiereeksen met audiodescriptie. Zo is er Tytgat Chocolat, Tabula Rasa en de heruitzending van Salamander in aanloop naar de tweede reeks.