Wereld Glaucoom Week

Zicht aangetast door ontwikkelde glaucoom

Van 10 tot 16 maart is het "Wereld Glaucoom Week", een goede gelegenheid om u eraan te herinneren dat deze sluipende ziekte zonder behandeling kan leiden tot blindheid. 

Welke effecten heeft glaucoom op het zicht?

De ziekte start met een verminderd perifeer zicht en evolueert geleidelijk aan naar een verlies van het centraal zicht. Het verlies van het zicht is blijvend en onomkeerbaar en kan zonder behandeling leiden tot blindheid. In het geval van een geëvolueerde glaucoom wordt autorijden en zich in het algemeen verplaatsen moeilijk en gevaarlijk aangezien het gezichtsveld vernauwt.

Symptomen

  • Chronische glaucoom verloopt sluipend: gedurende lange tijd is de ziekte onopgemerkt aanwezig aangezien het pijnloos is en in een beginstadium geen duidelijk gezichtverlies met zich meebrengt. In een gevorderd stadium echter merkt de patiënt duidelijk een vermindering van het gezichtsveld en de gezichtsscherpte op.
     
  • Een acuut glaucoom vereist een medische urgentie. Doordat de intraoculaire druk plots toeneemt, ervaart de patiënt pijnscheuten in het oog en wordt het zicht snel wazig. Dit type glaucoom kan zonder snelle interventie onomkeerbare blindheid met zich meebrengen.

Ontdek via deze simulatiefilm hoe een stadswandeling eruit ziet, gezien door de ogen van iemand met glaucoom

Om de tekstversie van de video "Glaucoom" te raadplegen, klik hier.

Welke voorzorgsmaatregelen kan u nemen?

  • Het is aangeraden uw oogarts om de twee jaar te raadplegen vanaf de leeftijd van 40 jaar, vooral wanneer glaucoom reeds eerder in de familie voorkwam.
     
  • Het gebruik van tabak en koffie verhogen kortstondig de oogdruk. Een overmatig gebruik wordt afgeraden.
Opgelet, indien u een schermuitleesprogramma gebruikt bij het bezoeken van deze website, zullen de volgende modules niet volledig toegankelijk zijn. Zij staan toe om deze pagina te delen op Facebook, Twitter of Google+.