Goalball: een tactische teamsport

Goalball pictogram

Blind of slechtziend en toch sportief? Er bestaan heel wat sporten die aangepast of zelfs uitgevonden zijn voor personen met een visuele beperking. 

Goalball is daar één van. Het gaat om een paralympische balsport uitsluitend bestemd voor atleten met een visuele beperking. Het waren de Oostenrijker Hanz Lorenzen en de Duitser Sepp Reindle die goalball in 1946 uitvonden als hulpmiddel bij de revalidatie van blinde of slechtziende oorlogsveteranen. In 1976 stond de sport voor het eerst op het programma van de Paralympische Zomerspelen in Toronto.

Hoe wordt goalball gespeeld?

Vandaag kunnen zowel mannen als vrouwen deze sport – die zowel techniek als kracht en concentratie vereist – beoefenen. Elk team heeft 3 spelers op het veld staan, die afwisselend verdediger en aanvaller zijn. Zij moeten proberen zo veel mogelijk doelpunten te scoren door de bal tot voorbij de doellijn van het andere team te rollen. De tegenspelers proberen de bal met hun lichaam tegen te houden.

Het veld is niet echt groot: 18 op 9 m. De doelen staan over de hele breedte van het veld en zijn 1,40 m hoog. Doorgaans nemen de verdedigers een gehurkte positie in, klaar om zich voor de bal te werpen en zo te vermijden dat de bal hun doel bereikt.

In de bal, die 1,25 kg weegt, zitten 8 gaatjes en enkele piepkleine belletjes, die de locatie van de bal moeten prijsgeven. Een partijtje goalball duurt 2 x 10 minuten, en tijdens de wedstrijd hangt er een bijzondere sfeer in de lucht: net als de spelers moeten de toeschouwers immers een absolute stilte bewaren. Enkel de belletjes in de bal zijn hoorbaar en geven aan waar de bal zich op dat moment bevindt. Zo weten de spelers waar ze heen moeten.

Onderaan een video waarin China speelt tegen de Verenigde Staten tijdens de Olympische spelen van Peking in 2008.

De Belgische nationale mannenploeg in eerste klasse verdedigt de Belgische kleuren op de Paralympische Spelen en kampioenschappen. Bovendien zijn er zes Nederlandstalige en twee Franstalige ploegen die aan verschillende kampioenschappen deelnemen.

Youssef Bihi, lid van de nationale mannenploeg, speelt al 15 jaar goalball: 

Alleen kun je onmogelijk winnen. Dat doe je als team. Het is een erg tactische sport, en de strategie van de trainer is, net als de inspanningen van het hele team, heel belangrijk. Ik hou van die teamspirit. Samen vormen we een hechte ploeg.

Als adolescent speelde hij torball en ijverde hij ervoor om goalball in België opnieuw populairder te maken. Sinds twee jaar is hij trainer van de jonge beloftes in Brussel. De sport is erg belangrijk voor hem. 

Ik verleg graag mijn grenzen. Het is een erg fysieke sport, je moet echt alles geven. De Europese teams zijn de beste ter wereld. Je hebt een grote verantwoordelijkheid binnen de ploeg. Dat legt een enorme druk op je schouders, maar geeft je ook een geweldig gevoel als je in je opzet slaagt. Daarom probeer ik mezelf altijd te overtreffen.

Een hoogtepunt op de Paralympische Spelen in Londen.

Youssef Bihi nam deel aan de Paralympische Spelen in Peking en Londen: twee hoogtepunten in zijn leven. 

Vóór de Spelen in Londen hadden we Canada nog nooit tijdens een officiële wedstrijd kunnen verslaan. Onze eerste wedstrijd was tegen hen. Koningin Paola en prins Laurent waren tijdens de wedstrijd aanwezig. We wilden dus absoluut winnen en onszelf overtreffen. Toen zei ik tegen het team: ‘Als we erin geloven, lukt het ons zeker. We moeten als eerste scoren zodat ze van in het begin gaan beginnen twijfelen aan zichzelf.’ We hebben de wedstrijd toen met 4-1 gewonnen. Het was een erg emotioneel moment om de match te winnen voor meer dan 7.000 toeschouwers.

Jenifer Wallerand speelt sinds 3 jaar goalball in een club en in een vrouwenploeg: 

Het is een tactische sport met veel bewegingen. Er hangt altijd een warme sfeer. Het is ook echt leuk om een sport te beoefenen die door de paralympische beweging wordt erkend. Alleen is het jammer dat er niet meer speelsters zijn.

De Handisport Liga zoekt inderdaad nog gemotiveerde speelsters om een nationale vrouwenploeg op te richten. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met de liga via: sabrina.rys@handisport.be.

Meer informatie over de goalballclubs van de Handisport Liga (twee clubs: in Brussel en La Louvière) vindt u op www.handisport.be. Voor informatie over de goalballclubs van Parantee (6 clubs: Antwerpen, Hasselt, Belgische kust, ...) kunt u terecht op www.parantee.be.

Opgelet, indien u een schermuitleesprogramma gebruikt bij het bezoeken van deze website, zullen de volgende modules niet volledig toegankelijk zijn. Zij staan toe om deze pagina te delen op Facebook, Twitter of Google+.