Allen naar zee met de Brailleliga: 16 kinderen op zoek naar meer zelfstandigheid!

Een slechtziend kind speelt in het zand tijdens de stage aan zee 2013.

De school is uit, leve de vakantie! Nu het op speelplaatsen en in klaslokalen weer 2 maanden erg stil zal zijn, maakten 16 blinde en slechtziende kinderen tussen 6 en 12 jaar zich klaar om naar de zee te trekken. Van dinsdag 2 juli tot en met vrijdag 5 juli 2013 zetten o.a. Keren, Laura, Mai-Li, Mieke, Nikitta, Sienna, Tibo, Victor er reuzenstappen richting een grotere zelfstandigheid.

De kinderen verbleven samen met hun professionele begeleidsters van de Brailleliga in het hoevehotel 't Kruishof in Oostende. Het was voor de meeste kinderen de eerste keer dat ze zonder hun ouders op vakantie gingen. Naast het ontdekken van de zee, de duinen en het strand had deze stage vooral als doel om de kinderen een aantal praktische vaardigheden bij te brengen die hun zelfstandigheid vergroten. Tandpasta op een tandenborstel doen, zich aankleden, veters knopen of met mes en vork eten, zijn dagelijkse handelingen waar elk kind wel eens mee worstelt maar die voor kinderen met een visuele beperking extra moeilijk zijn om onder de knie te krijgen.

De 4-daagse was voor deze kinderen ook een gelegenheid om andere leeftijdsgenootjes met een visuele beperking te leren kennen en samen ervaringen te delen.

Een greep uit wat voor hen allemaal op het programma stond:

  • Dinsdag: Eens alle kinderen hun eigen bedje hadden veroverd in het hoevehotel, trok iedereen met emmer en schop naar het strand voor enkele zintuigprikkelende strand- en waterspelletjes.

Een slechtziend kind speelt op het strand.

  • Woensdag: Het Boudewijn Seapark verwelkomde de kinderen met open armen en bood hen de exclusieve gelegenheid om dolfijnen, zeeleeuwen en roofvogels te aaien... achter de schermen!

Enkele slechtziende kinderen strelen een dolfijn.

  • Donderdag: Iedereen was te gast bij de brandweer van De Haan en wie durfde mocht de grote brandweerslang hanteren of instappen in de brandweerlift!

Een slechtziend kind leert hoe een brandslang te hanteren.

  • Vrijdag: Nog enkele rondjes met de gocarts op het verkeerspark, een laatste keer samen op restaurant, de uitreiking van het kampdiploma en de overhandiging van een cheque van de slagerijketen ‘Klasseslagers’ stonden deze laatste dag op het programma. De slagers zamelden tijdens de Antwerp 10 Miles een mooi bedrag in waarmee zij een deel van de zeestage hielpen financieren.

Overhandiging van een cheque door de slagerijketen 'Klasseslagers', omringd door 16 kinderen tijdens de stage aan zee 2013.En tot slot... met een reistas vol verhalen en nieuwe vaardigheden keerden onze 16 bengeltjes terug naar huis.

Wil u nog meer foto’s van de zeestage ontdekken? Klik dan op deze link om het album van de zeestage terug te vinden op onze Facebookpagina!

De Brailleliga wenst de slagerijketen Klasseslagers, Boudewijn Seapark en de brandweer van de De Haan van harte te bedanken voor hun bijdrage aan dit initiatief.

Opgelet, indien u een schermuitleesprogramma gebruikt bij het bezoeken van deze website, zullen de volgende modules niet volledig toegankelijk zijn. Zij staan toe om deze pagina te delen op Facebook, Twitter of Google+.