Onze website: praktischer en toegankelijker!

Een blinde persoon zoekt iets op zijn smartphone.

Als u onlangs naar de website van de Brailleliga heeft gesurft, hebt u ongetwijfeld gemerkt dat ze een kleine facelift heeft ondergaan! Had u het vroeger moeilijk om een telefoonnummer of inlichtingen over onze diensten te vinden, dan is dat nu verleden tijd.

Onze website is een nieuw tijdperk ingegaan. Ze voldoet meer aan de behoeften van personen met een visuele beperking en aan de recente ontwikkelingen van het internet. Met andere woorden: de site is praktischer geworden.

Met de tips en het advies van personen met een visuele beperking als leidraad, hebben we de vorm en de inhoud volledig herzien. Dankzij hun kostbare hulp konden we, in samenwerking met het agentschap Marlon, een website maken die aan hun verschillende behoeften voldoet.

Wilt u weten hoe u een witte stok kunt verkrijgen? Zoekt u inlichtingen over de bestaande leeshulpmiddelen? Wilt u meer te weten komen over de kooklessen? Nu kan dat zonder problemen, want met onze vernieuwde site wilden we de behoeften en vragen van de gebruiker op het voorplan zetten om de zoektocht naar informatie te vergemakkelijken. De rubriek ‘Dienstverlening en hulpmiddelen’ werd in die zin uitgedacht. Personen met een visuele beperking en hun entourage kunnen vanaf nu duidelijker informatie vinden over de hulp en de activiteiten die de Brailleliga aanbiedt.

Bovendien hebben andere doelgroepen, zoals professionals uit de medisch-sociale sector, vrijwilligers, de pers, leerkrachten en werkgevers ook een eigen toegang tot de informatie. Een leerkracht kan nu bijvoorbeeld gemakkelijk informatie over blindheid opzoeken voor zijn leerlingen of een werkgever kan inlichtingen vinden over de financiële tegemoetkomingen die hij kan krijgen als hij een blinde persoon zou aanwerven.

De huidige site sluit beter aan op onze behoeften. We kunnen nu niet alleen informatie vinden over de vragen die we hebben omtrent de diensten van de Brailleliga, maar ook handige tips om dagelijkse taken tot een goed einde te brengen. Khadija, blind.

Er is ook een rubriek ‘Nieuws’ bijgekomen met nieuwtjes over onze organisatie of meer algemeen nieuws over blindheid. Bent u nieuwsgierig naar de data van de volgende activiteiten? Check dan zeker onze agenda! Als u bovendien ons nieuws per e-mail wilt ontvangen, kunt u zich abonneren op onze elektronische nieuwsbrief, die wij u dan eenmaal per maand toesturen.

Blinde personen kunnen nu ook sneltoetsen en snelle links gebruiken om direct door te klikken naar de informatie die hen interesseert. Slechtziende personen kunnen op hun beurt dan weer de tekst vergroten, contrasten omdraaien of overschakelen op mobiel internet: lectuur op maat van iedereen dus.

Dankzij het mobiele internet kan ik nu veel gemakkelijker surfen op de site. Met de knop ‘Weergave’ heb ik toegang tot een versie van de site met slechts één kolom die toch dezelfde informatie bevat en veel minder vermoeiend is. Koen, slechtziend.

U hebt het al begrepen, we zijn ook de mobiele gebruikers van het internet niet vergeten! De website past zich automatisch aan het scherm van uw tablet of telefoon aan. Voor nog meer leescomfort kunt u trouwens altijd de tekst vergroten of de contrasten omdraaien. 

Ik gebruik vaak mijn smartphone om op het internet informatie op te zoeken. Dat ik de contrasten kan omdraaien of de tekst kan vergroten op de site is een grote hulp. Dankzij de eenvoudige en niet te drukke grafische vormgeving van de site kan ik me blijven concentreren op de belangrijkste informatie, aldus Thomas Kabeya, gepassioneerd informaticus en slechtziend.

Een slechtziend persoon gebruikt een smartphone.

In de toekomst zullen we de verschillende diensten op het internet blijven ontwikkelen. Als u lid bent van onze bibliotheek zult u binnen enkele maanden boeken kunnen bestellen en beluisteren via ons onlineplatform. Vaste gebruikers van de Spelotheek of de BrailleShop moeten nog iets meer geduld oefenen, maar uiteindelijk zullen ook die diensten online beschikbaar zijn.

Wacht dus niet langer en surf naar www.braille.be, want we zijn benieuwd naar uw mening! Bent u lid van Facebook? Wij ook! Vind ons leuk op www.fb.com/brailleliga.

Opgelet, indien u een schermuitleesprogramma gebruikt bij het bezoeken van deze website, zullen de volgende modules niet volledig toegankelijk zijn. Zij staan toe om deze pagina te delen op Facebook, Twitter of Google+.