Nocturnes van de Brusselse Musea 2019

14 nov

Van 19 september tot 5 december 2019, elke donderdagavond tussen 17u en 22u, in verschillende museums in Brussel.

De Nocturnes van de Brusselse Musea zijn een klassieker in de culturele herfst van onze hoofdstad. Het evenement viert dit jaar zijn 19de verjaardag. Elke donderdag tussen 17 en 22u bieden minstens 5 musea rondleidingen, workshops, een bezoek achter de schermen,...

Brussels Museums Nocturnes houdt deze donderdag 14 november ook halt in het BrailleMuseum. Speciaal voor deze 19e editie organiseert de Dienst cultuur verschillende gratis workshops. Bezoek ons Museum en ontdek er hoe kunst toegankelijk gemaakt wordt voor blinde en slechtziende personen. 

De rondleiding begint met een aangepaste voorstelling van een kunstwerk. Deze eerste blinde ervaring maakt de weg vrij voor de verkenning van het kunstwerk via een ander zintuig: het gehoor! 

Even later kunnen bezoekers zich comfortabel installeren in de zetels van de BrailleMedia. Daar kunnen ze de technieken van audiobeschrijving ontdekken door middel van een mysterieus cinematografisch werk.

Vervolgens kunnen bezoekers Said Gharbi, de oprichter van BGM (Brussels Dance Company) ontmoeten. Deze danser, komiek en choreograaf stelt een zintuiglijke en esthetische ervaring voor en leert de bezoekers geblinddoekt dansen. 

Ten slotte is het Braillemuseum, naast deze verschillende workshops met vaste schema's, natuurlijk doorlopend open tot 22.00 uur. Enkele van de lopende activiteiten in het museum zijn rondleidingen op aanvraag en een tactiele tekening creëren.

Programma: 

Schilderkunst: ontdek blindelings een schilderij

Alle uren vanaf 17.30 uur – laatste workshop om 21.30 uur (BrailleMuseum – 4e verdieping) 

Film: maak kennis met de techniek van audiodescriptie

18.00 uur en 21.00 uur (BrailleMedia – 4e verdieping) 

Dans: ontmoeting met Saïd Gharbi die u geblinddoekt leert dansen

19.00 uur et 20.00 uur (SnoezelBraille – Gelijksvloers) 

Doorlopende activiteiten in het BrailleMuseum 

Bezoek aan het museum (gids op aanvraag)

Tactiele tekening creëren. (BrailleMuseum – 4e verdieping) 

Affiche Nocturnes de Brusselse Musea 2019

Opgelet, indien u een schermuitleesprogramma gebruikt bij het bezoeken van deze website, zullen de volgende modules niet volledig toegankelijk zijn. Zij staan toe om deze pagina te delen op Facebook, Twitter of Google+.