Video : Luc [TEKST]

De vijftiger Luc zit op een stoel in zijn woonkamer. 

“Ik ben Luc. Ik ben 58 jaar en ben 36 jaar getrouwd met mijn vrouw Claudine. Ik heb twee kinderen en twee kleinkinderen.”

Close-up van fotokaders en tekeningen in zijn woonkamer.  

“Ik was 35 jaar zelfstandig kinesist tot ik in het jaar 2015 geopereerd moest zijn aan mijn hart. Dat is helemaal faliekant afgelopen. Ik werd wakker en ik was blind.”

Beelden uit zijn praktijk. Er hangen foto’s van hem die voetballers helpt op een voetbalveld. We zien een behandelingstafel en een hometrainer. 

“Iedereen wist niet wat te doen. Gelukkig hebben we via de sociale dienst van de kliniek Marie-Jeanne van de Brailleliga leren kennen. 

Luc staat buiten in de zon met zijn witte stok in de hand. Op de achtergrond zien we een kerktoren. We zien hem terug in de woonkamer. Daarna zit hij aan de keukentafel met zijn vrouw. 

“Zij is onmiddellijk gekomen en wanneer ik dan thuiskwam van de kliniek heeft ze me in het begin begeleid om me zoveel mogelijk te oriënteren in huis en mijn zelfvertrouwen op te krikken.”

Close-up van een oortje van een walkman. Luc zit in de zetel. Hij draagt een hoofdtelefoon. 

“Nu mijn dagelijkse leven, dat is het moeilijkste, en dat is het invullen van de dag. Mijn voornaamste bezigheden zijn nu boeken lezen, de kranten lezen,… allemaal in audiovorm. En muziek beluisteren. Ik maak ook zelf een radioprogramma en dat heet ‘Meet de grootste rockidolen ter wereld’ met mijn naam Luc Vanhalst.”

Het eindbeeld is hij die buiten in de zon staat met zijn witte stok in de hand. Hij leunt tegen een hekje dat aan een muur is bevestigd.