Een pasgeboren baby verwelkomen

Elke ouder of toekomstige ouder stelt zich vragen bij de opvang van een pasgeboren kind en over de zorgen die het moet krijgen. De blinde of slechtziende ouder vindt bij de bevoegde diensten niet altijd een antwoord dat aangepast is aan zijn/haar visuele handicap.

Om aan dat tekort tegemoet te komen, heeft de Brailleliga specifiek advies ontwikkeld om toekomstige ouders voor te bereiden en bij te staan vanaf de zwangerschap tot na de geboorte, of tot de ouders zich zelfzeker genoeg voelen om alleen verder te gaan.

  • Met behulp van vier baby-poppen (Mieke, Geert, Margot en Nicolas) worden dagelijkse handelingen aangeleerd zoals de zuigeling te eten geven, wassen, verzorgen.
  • Er wordt hulp geboden bij de keuze van materiaal (kinderwagen, babycommode, enz.) dat het meest aangepast is aan de visuele handicap van de toekomstige ouder.
  • Er wordt informatie verstrekt aangaande veiligheid in huis en hulp bieden bij het voorzien van aanpassingen binnenshuis: waar toxische producten opbergen, hoe een trap beveiligen, enz.
  • We helpen de ouder met een visuele handicap een groter zelfvertrouwen op te bouwen.
Een blinde persoon leert door te oefenen op een pop hoe zorg te dragen voor haar baby.
Stéphanie Storet: Dankzij de hulp van de Brailleliga heb ik geleerd op een veilige manier om te gaan met een baby, hoe ik een luier dien te verversen, eten moet geven, hem aankleden en hem een badje geven, dit alles zonder te zien. De voorbereiding met het babypopje hebben ervoor gezorgd dat ik me op mijn gemak voel en ik op mijn eentje voor mijn baby kan zorgen net als elke moeder!