Nieuws

BrailleDay: een ware reis door de tijd

Een jongen zit achter het stuur van een oldtimer.

Op dinsdag 24 april verzamelden 114 leerlingen van het buitengewoon onderwijs, onder begeleiding van hun leerkrachten, in het Jubelpark voor de jaarlijkse BrailleDay. De dag werd een ware reis door de tijd. Op het programma: een bezoek aan Autoworld en de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis. 

Matthias kookt als een echte chef-kok. Hij is blind. Verbaast je dat?

Affiche van de campagne

Van 12 tot 25 maart organiseert de Brailleliga in heel België haar jaarlijkse campagne. Het thema van de Week van de Brailleliga luidt: "De Brailleliga biedt elke dag gratis hulp aan blinde en slechtziende personen om een sociaal leven te behouden." Daarmee sluit het rechtstreeks aan bij de campagne van vorig jaar. Die stond toen in het teken van de hulp die de vereniging biedt aan personen met een visuele handicap bij hun dagelijkse activiteiten.

Liefde maakt blind… ook in de Brailleliga

Foto van mensen aan tafel

‘Uit het oog, uit het hart’ of ‘Liefde maakt blind’. Deze spreekwoorden krijgen wel een heel bijzondere betekenis wanneer de Brailleliga een valentijnsactiviteit organiseert. De Brailleliga organiseerde, in samenwerking met Novotel Brussels Centre Midi Station, een luxueuze en romantische overnachting voor haar blinde en slechtziende leden.

Het digitale getuigschrift is er!

Foto van een geneesheer die een stethoscoop naar de camera richt.

Per 1 januari 2018 kunnen de algemene geneesheren de getuigschriften voor verstrekte hulp elektronisch doorsturen naar de mutualiteit. Het is dus niet meer nodig om naar uw mutualiteit gaan om dit getuigschrift af te geven voor terugbetaling. Deze wijziging maakt deel uit van de digitalisering van de geneeskundige verzorging. 

Laat uw stem horen voor de verbetering van de mobiliteit in Europa!

Foto van een verkeersbord "parkeerplaats voorbehouden voor personen met een handicap".

De Europese Rekenkamer lanceert een enquête over het respecteren van de Europese passagiersrechten. Het invullen van de vragenlijst neemt slechts vijf minuten in beslag en laat u toe uw stem te laten horen bij de Europese instanties. De publicatie van de resultaten is voorzien in het tweede semester en de Europese Rekenkamer zal de nodige aanbevelingen voorzien.

Prijs Lion-Francout 2018

Kim Bols, de winnaares van de Prijs Lion-Francout 2014 © Patrick Rahier

Jaarlijks reikt de Stichting Lion-Francout een prijs van 25.000 euro uit aan een blinde persoon die door zijn moed en activiteiten de bezwaren van zijn handicap te boven komt en zich op die manier voor de maatschappij verdienstelijk maakt.

Wereld Braille Dag

*

Op vier januari vieren we Wereld Braille Dag. Ontdek hoe Manneken Pis voor één dag wordt omgetoverd tot een blinde schooljongen uit de tijd van Louis Braille of verstuur je nieuwjaarswensen in braille!